Spring til hovedindhold
Til Knowits hjemmeside

CASE

SUNDHEDSSTYRELSEN

AI-understøttet sagsbehandling af tilsynsarbejdet hos Sundhedsstyrelsen, Enhed for Strålebeskyttelse

OFFENTLIGE SEKTOR

New ways of working handler ikke længere om hjemmearbejde og firedagesuger. Det handler om kvalitetssikring og produktivitet, vi ikke kan forestille os, aflastning af overbelastede specialister og sikring af compliance på helt nye måder. Alt sammen ved hjælp af AI. Heldigvis behøver man ikke spise en skovsnegl for at komme i gang med AI. Det er tilgængeligt for både store og små virksomheder og organisationer. Vi har fået helt nye muligheder, og de er her allerede.

Opgaven, der skal løses

Sundhedsstyrelsen, Enhed for Strålebeskyttelse har mange opgaver. En af dem er at føre tilsyn med strålekilder. Det handler både om patientsikkerhed hos f.eks. tandlæger og kiropraktorer og om sikkerhed for borgere, der trygt skal kunne vente på bussen det samme sted hver dag, selvom der er en strålekilde på den anden side af muren ved stoppestedet. Og så handler det naturligvis om medarbejdere – forskere, sundheds- og indsatspersonale. I sagens natur er der absolut ikke plads til slinger i valsen. 

Menneskerne, der skal løse opgaven

Hvad gør man, når selve tilsynsopgaven og sagsbehandlingen kun kan udføres af højtuddannede, højt specialiserede medarbejdere, man ikke sådan lige skaffer nogle flere af? Når muligheden for at få tilkendt flere årsværk ikke er en løsning? Og hvad gør man for at risikominimere, når man godt ved, at barsel, sygemelding og jobskifte hører med til helt realistiske hverdagsscenarier? 

Teknikken, der understøtter opgaven

Forestil dig desuden, at kernesystemet har adskillige år på bagen. Et helt almindeligt hverdagsvilkår for mange sagsbehandlere. Det er udfordrende at navigere i. Der er mikroskopiske felter til store tekstmængder, det er almindeligt at copy-paste indholdet af felter over i et dokument for at kunne overskue, hvad der egentlig står. Der er masser af flettearbejde og Word-filer, der skal processeres på en helst speciel måde. Der er specialområder, der kræver, at man er mere end almindeligt rutineret som sagsbehandler - både arbejdsmiljøfagligt og i forhold til at kende de nødvendige work-arounds i IT-systemet. Et nyt kernesystem er ikke lige på tegnebrættet. 

Sikkerhed, et ekstra benspænd

For lige at tilføje lidt til kompleksiteten, så er arten og placering af strålekilder oplysninger, der ikke skal ”fløjte rundt i verden”. Som i slet ikke. Slet, slet ikke. 

 


Hov, det kan faktisk løses

Indtil nu har det været lidt af en hovedpine, men her i 2025 er der heldigvis nye muligheder: AI-understøttet sagsbehandling. Det er så heldigt, at kernesystemet kan udlæse sager til Excel. Og indlæse dem igen. Det betyder, at der er en vej ind. Det er også så heldigt, at lovgivning, vejledninger osv. alt sammen ligger tilgængeligt på Sundhedsstyrelsens hjemmeside. Så de er allerede offentligt tilgængelige. Det betyder, at vi med ro i sindet kan anvende oplysningerne og sende dem til behandling via OpenAI.

Hvad så med strålekildernes placering? Ja, den oplysning ligger kun i browseren (altså på sagsbehandlerens computer, hvor den altid har ligget). Vi klistrer oplysningen på igen, når vi har fået det AI-genererede svar tilbage. Og så er vi klar til at oprette en tilsynsrapport (Word) og få synkroniseret sagen (Excel). 


Teknikken bag

For at have styr på, hvad tilsynsrapporten baseres på, har vi bygget en vektorbaseret database med de informationer, der er relevante og valide for sagsbehandlingen, så sagsbehandlerne altid får præcise og relevante svar. Systemet er konfigureret til at sikre ensartethed og høj kvalitet ved kun at trække på den specialdesignede databrønd – og aldrig uvedkommende data.

Derudover anvender vi et agentic flow, der proaktivtguider sagsbehandlingen og sikrer, at relevante oplysninger struktureres og håndteres optimalt. Kommer der en ny vejledning, så tilføjes den med drag & drop til databrønden. Brugerinterfacet er en revolution sammenlignet med det eksisterede kernesystems brugergrænseflade – formularer oprettes on the fly baseret på generativ UI – igen efter specialiserede retningslinjer, så logo og farver respekteres. 

 

Det er fortsat mennesker, der sagsbehandler

Det er en helt afgørende præmis for løsningen, at det fortsat er rutinerede specialister der læser og – om nødvendigt – tilretter tilsynsrapportens konklusioner. Der er ikke tale om at erstatte specialister. Der er tale om at fjerne repetitive irritationsmomenter, om at tilrettelægge en sag så den er lige til at gå til – og samtidig sikre kvalitet og ensartethed. F.eks. er det et naturligt ønske fra Sundhedsstyrelsen, at sagsbehandlingen overholder nogle præcise retningslinjer for sprogbrug. Den slags er meget lettere med AI end med mennesker. Det bliver også vanskeligere at komme til at overse noget, så risikoen for menneskelige fejl reduceres betragteligt.

Løsningen handler både om sikring af kvalitet, sikring af rettidighed, og ikke mindst sikring af, at knappe ressourcers arbejdsbelastning ikke løber løbsk. 


Vil du vide, hvordan vi kan hjælpe dig?

Du er velkommen til at ringe eller sende en besked, så kontakter vi dig.

Ursula Krogsbøll

Director, Digital Innovation

Knowit Solutions